Beyoğlu’nun tarihi sokaklarından Zürafa, Kadem ve Alageyik Sokak’ın kültür sanat merkezine dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Yıldız, “Kadem Sokak’taki 12 binanın tamamı yıkıldı. Zürafa Sokaktaki 19 binanın da 17’si yıkıldı. Geriye 2 bina kaldı. Binaların kaldırılması çalışmalarını hak sahipleri gerçekleştiriyor, yeniden inşasını da yine hak sahipleri gerçekleştirecek” dedi.
Beyoğlu’nun tarihi sokaklarından Zürafa, Alageyik ve Kadem Sokak’ın kültür ve sanata kazandırılmak için başlatılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. Tarihi sokaklarda yaklaşık 21 yıldır kullanılmayan binaların kaldırılmasına Şubat ayında başlanmıştı. Kullanılamayacak durumda olan 31 binanın 29’u kaldırıldı, 2’sinde ise çalışmalar devam ediyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, kaldırılan binaların yerine kültür ve sanatta kazandırılması için sanat tarihçileri, mimarlar ve mühendislerin olduğu bir kurul oluşturduklarını söyledi. Başkan Yıldız, istişare toplantılarında tiyatro merkezi, müzik okulu gibi bir yere dönüştürülmesi adına müzakere yapıldığını belirtti. Başkan Yıldız, kültür ve sanata kazandırılması için yıkımı gerçekleşen binaların yerine ne yapılacağı konusunun görüşmelerine de devam edildiğini ifade etti.
YENİLEME SÜRECİ KURULUN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA ŞEKİLLENİYOR
Kültür sanat adına uygun bir yapı sağlamak için bir konsept fikri sunduklarını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Bulunduğumuz Zürafa Sokak’ta 19 bina, 12 bina ise Kadem Sokak’ta olmak üzere toplam 31 bina mevcuttu. Bu 5 ayrı malike ağırlığı Manukyan ailesine ait olmak üzere aşağıda bulunan Kadem Sokak’taki 12 binanın tamamı yıkıldı. Buradaki 19 binanın da 17’si yıkıldı. Geriye 2 bina kaldı. Bu sürede bir kurul oluşturulması burada sanat tarihçilerinden mimarlardan mühendislerden kültür anlamında söz sahibi olan otoritelerden bir kurul oluşturduk. Kurul birkaç defa toplandı. Görüşlerini herkes ifade etti. Bu süre içerisinde de eş zamanlı olarak bu fikirler ortaya atıldı. Dünyadaki örnekleri nasıl burayı neye dönüştürebiliriz diye müzakere edildi. Buranın kaldırılması bu arada ne yapılmasıyla ilgili süreç yine bizim kültür destinasyonu olarak çünkü Beyoğlu Kültür yolu, Galataport, AKM hemen yanı başımızda Galata Kulesi bu sokağın bu işleve uygun kazandırılması konusunda tabi ki tasarruf sahibi maliklerdir” dedi.
BİZ BİR KONSEPT ORTAYA KOYDUK
Binaların kaldırılması çalışmalarını hak sahiplerinin gerçekleştirdiğini de belirten Başkan Yıldız, “Binaların yeniden inşasını da yine hak sahipleri gerçekleştirecek. Henüz bir karar yok nihai olarak bizim belirlediğimiz buranın bundan sonra bu şekilde tamamen kültür sanat tabi ki bunun içinde bununla çelişmeyecek yapılar da yapılabilir. Tamamen imar kanununa uygun bir şekilde buradaki maliklere yol gösterilmiş oldu. Burası yıkıldı ama ne yapılacak sorusuna biz şu kolaylığı yaptık. 31 binanın sahibine geçmişte bu tür yerler böyle dönüştürüldü diye bir fikir verdik. Biz kültür sanat dışındaki yapıları kontrol eden takip eden ve planlayan tarafında olacağız. Burası için tiyatro merkezi olsun diyen var, müzik okulu olsun diyen var. Buna göre mal sahipleri uygun yatırımcıyla bir araya gelecekler. Biz bir konsept ortaya koyduk. Kültür sanat anlamında uygun bir yapıyı sağlamak ama dediğim gibi harcama yetkisi yaparken de yıkarken de mal sahiplerine ait” diye konuştu.