Connect with us

Genel

DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ BURUK KUTLANDI

DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ BURUK KUTLANDI

Dünya Madenciler Günü etkinliğine CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, eski Dışişleri Bakanı ve Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Sekreter Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Mali Genel Sekreter Volkan Yıldız, Genel Organizasyon ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkan Yardımcısı Levent Yağcıoğlu, GMİS Başkanları ve şube yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, maden işçileri, aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Madenci Anıtı’nda, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkan Yardımcısı Levent Yağcıoğlu’nun ardından GMİS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yeşil, bir konuşma yaptı.

Hakan Yeşil, “Zonguldak Maden Havzamızda, ülkemizde ve dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm çalışma arkadaşlarımızın “Dünya Madenciler Günü”nü kutluyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenci kardeşlerimiz adına, dünyadaki tüm madencilere dayanışma duygularımızı iletiyorum.” dedi.

Yeşil, “Tüm maden şehitlerimizi rahmet, sevgi ve saygıyla anıyorum. Dünyadaki maden kazalarında hayatını kaybeden tüm madencilerimize ve İş kazalarında hayatını kaybeden tüm işçilere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu yıl madencilerin gününü üzülerek kutluyoruz. 14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Enstitüsü’nde meydana gelen grizu faciasında 42 madenci arkadaşımız şehit oldu. Acı kalbimizdedir.  Bir yandan başta adli soruşturmalar olmak üzere tüm süreci yakından takip ederken, bu kazada ihmalde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılması amacıyla, öte yandan bu kazaların tekrar yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini tartışıyoruz. Amasra Maden şehitlerimize bir kez daha başsağlığı dileklerimizi, ailelerine ve maden camiasına başsağlığı diliyoruz. Allah bu acıyı bir daha yaşamanıza asla izin vermesin. dedi.

GMİS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yeşil, “Bu anlamlı günde öncelikle Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sahiplendikleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye’de kömür sektöründe tarihi bir geçmişe sahip, ülkemizin ve milletimizin geleceği için yerli ve milli varlıklarımız olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne teşekkür ediyoruz. Maden Araştırma ve Arama Kurumu’nun ve ülke ekonomisine kendi kaynaklarımızı katan madencilik sektörümüzün korunmasını istiyoruz. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taş kömürü rezervimiz var. Bu rezervi gün yüzüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma mecburiyetimiz var. diyerek sözlerine devam etti. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yıllardır kötü gidişata dikkat çekiyor, önerilerimizi hem ilgililerle hem de kamuoyuyla paylaşıyoruz. TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taş kömürü üretmektir. Ancak Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda emeklilikler devam ediyor, işçi kıtlığı büyüyor, çalışma koşulları zorlaşıyor, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında riskler artıyor. dedi.

TTK’da mekanize ve yarı mekanize işler üretim ve verimlilik açısından olumlu gelişmelerdir. Ancak TTK’nın 300 kilometrelik bir yeraltı açıklığı ve 2.300 metrelik bir ayak uzunluğu var. TTK, 6.000’i yeraltında olmak üzere 7300 çalışanı ile 300 kilometrelik yeraltı açıklığını ve 2.300 metre ayak uzunluğunu korumaya ve üretim yapmaya çalışıyor. Her fırsatta söyledik, söylüyoruz. Biz madenciler, iş sağlığı ve güvenliğinin tam olarak sağlandığı çalışma koşullarında üretimi artırmak, ülkemize ve milletimize daha fazla hizmet etmek istiyoruz. Öncelikle iş sağlığı ve güvenliğinin tam olarak sağlanması ve üretimin artırılması için işçi açıklarının acilen giderilmesi gerekmektedir.

Enerji savaşlarının yaşandığı, arz sorunlarının devam ettiği, hammadde fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, taş kömürü ithalatına milyarlarca dolar döviz harcandığı, yerli ve milli üretim politikalarının tartışıldığı bir dönemde; TTK’ya yapılan yatırımların sonuçlarının alınabilmesi ve iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için işçi açıklarının bir an önce giderilmesi ve TTK’nın norm kadro ile faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Böylece TTK, taş kömürü üretimini artırarak ülkemize ve milletimize daha fazla hizmet verebilecektir.

Milli servetimizin belirlenmesi için özveriyle çalışan, yerli ve milli varlığımız olan Maden Araştırma ve Arama Ajansı (MTA) korunmalı, işçi alımı yapılmalı ve kurum daha aktif hale getirilmelidir. Uzman teknik kadrosu ve çalışanları ile TTK başta olmak üzere tüm madencilik sektörünün madencilik makine ve ekipman ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahip Maden Makinaları Fabrikamızın daha aktif hale getirilmesini istiyoruz. diye konuştu.

Yeşil, Maden Şehitleri Aileleri Derneğimiz ile birlikte maden şehit yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlamasının kaldırılması için mücadele ettik. Amasra kazasından sonra ilgili kanunda yapılan değişiklik TBMM tarafından onaylanarak tarih sınırı kaldırılmıştır. Ayrıca maden şehitlerinin ailelerindeki hak sahiplerine emekli maaşı verilmesi kararı da yasaya eklendi. Emeği geçen, hassasiyet gösteren ve destek veren herkese teşekkür ederiz.

Emeğin ve alın terinin  sembolü olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren ve değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür siyahı, kalpleri temiz olan tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü kutlu olsun.” dedi

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK KONULDU

Madenci Anıtı’nda yapılan basın açıklamasının ardından Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Valilik’te bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, Atatürk Anıtı’na GMİS Genel Başkanlığı ve MMO Şube Başkanlığı tarafından çelenk konuldu. GMİS Salonu’nda Dr. Fikret Sazak, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sendikal örgütlenmenin önemi” konulu bir konferans verdi.

Continue Reading
Advertisement FDGFGFGFGFGF
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2021 Dogus tv