İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava bugün görüldü.
Duruşmada FOX TV muhabiriGülşah İnceifade verdi. Hâkim, İmamoğlu’nun avukatlarının diğer tanıklarNecati Özkan ve Murat Ongun’un dinlenmesi talebini reddetti. İmamoğlu’nun avukatları reddi hâkim talebinde bulundu. Hâkim, bu talebin mahkemeyi uzatmaya yönelik olduğunu ve mahkemenin sonucunu değiştirmeyeceğini söyleyerek reddetti.
Savcı, Nisan ayındaki mütalaasını yineleyerek İmamoğlu’na hapis cezası verilmesini ve İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “siyasi yasak” içeren 53. maddesinin uygulanmasını da istedi. Hâkim, duruşmayı 14 Aralık’a erteledi. İmamoğlu’nun avukatlarından ve CHP Parti Meclis üyesi Gökhan Günaydın, duruşmada yaşananlarla ilgili şunları söyledi:
“Ekrem İmamoğlu, Üsküdar’daki Fethi Paşa Korusu’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Ahmağa sesleniyorum” sözlerine ilişkin soru üzerine, “Ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye” demişti. Bu soruyu yönelten ve duruşmada tanık olarak dinlenen FOX TV muhabiri Gülşah İnce’ye, sanık müdafi olarak şu soruyu sordum: ‘Bu söz kime söylendi?’ Hâkim, ‘Bu sorunun Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği açık. Bu soruya ne gerek var’ diyerek itiraz etti.
“Bunun davanın temeli olduğunu, bu sözlerin YSK üyelerine söylendiği iddiasıyla davanın açıldığını söyleyerek, hakimin sözlerinin kayda geçirilmesini talep ettim. Hâkim önce kayda geçirilmesini istemedi, sonra bu sözlerini tutanağa geçirdi. Bu sözlerin Süleyman Soylu ile Ekrem İmamoğlu arasında olduğunu kendi beyanıyla teyit etmiş oldu. 2 tanığın dinlenmesini reddetti.”
Duruşmada 24 sayfalık hukuki mütalaa sunduklarını belirten Günaydın, hâkimin kendilerine “Sürekli mütalaa sunuyorsunuz, duruşmayı geciktirmeye çalışıyorsunuz” dediğini söyledi. Kendilerinin ilk kez hukuki mütalaa verdiklerini, hâkimin değerlendirmesinin yanlış olduğunu düşündüklerini belirten Günaydın, “Savcı hukuki mütalaamızı 3 dakika içerisinde okudu. Tanıklarımızın dinlenmesi ve hukuki mütalaanın okunması için süre talep etmedi. Böylece mahkemenin bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirdiği konusunda şüphe kalmadı” dedi.
Günaydın, “Reddi hâkim talebinde bulunduk. Hâkimin reddi hakim talebimiz üzerine itiraz merciine incelenmek için dosyayı tebliğ etmesi ve işlem yapmaması gerekir. Buna rağmen hakkındaki mütalaayı aldı. Bu tamamen usule aykırı. Daha sonra reddi hâkim talebimizi itiraz merciine gönderdi. Buna rağmen 25 Kasım’a gün vermek istedi. “Biz de ‘Hem reddi hâkim talebimizle ilgili karar gelecek, hem esas hakkında mütalaayı incelememiz gerek. Aceleniz nedir?’ dedik. Tartışmalardan sonra duruşma 14 Aralık’a erteledi.”